אם אתם הורים לילדים ורוצים שהם לא יפחדו מטיפולי שיניים או חלילה אם הם לא הצליחו לעבור בדיקה או טיפול שיניים והופנו לטיפולי שיניים בהרדמה מלאה, כדאי שתקראו את המאמר הבא.
רופא שיניים עם ניסיון – ד"ר לייסר
כרופא שיניים מעל 15 שנים המטפל בחרדות דנטליות במבוגרים ברמות השונות, אני יודע לומר שכשמדברים על חרדה דנטלית או על פחד מטיפולי שיניים, במקרים רבים המקור לבעיה הוא בטראומת ילדות שחווה הילד בטיפולי שיניים שנעשו ללא תשומת לב מספקת לצרכי הילד והטראומה נצרבה בתודעתו ומלווה אותו בהמשך חייו כנער, כעלם ובמהלך חייו הבוגרים (וכמובן שיכולה גם להשפיע על יחס ילדיו לטיפולי שיניים).
טיפולי שיניים לילדים ומבוגרים – ההבדלים
טיפולי שיניים לילדים צריכים להעשות בגישה שונה לחלוטין מאשר טיפולי שיניים למבוגרים משום שעיצוב דעתו של הילד על טיפולי שיניים נקבע החל מהשניה הראשונה שהוא נפגש עם רופא השיניים או אף עם מרפאת השיניים.
אם ילד מגיע עם כאב למרפאת שיניים ציבורית ובמרפאה יש המולה רבה והמון בכי של ילדים מתוך חדר הטיפולים ומחוצה לו, תוך שניות מבוצע הקישור (שלא מדוייק אך בלתי נמנע) במוחו הרך של הילד והוא נכנס למצב מגננה.
והדרך להגיע לטיפול שיניים יעיל שלא יטמיע טראומה במצב ספציפי זה היא דרך קשה מאוד ולעיתים בלתי אפשרית.
ובטח אם רופא השיניים שם בחדר איננו מומחה ברפואת שיניים לילדים ומצוי בלחץ זמן גדול כי מעמיסים עליו המון טיפולים (שמשווקים כאמור כחינמיים במסגרת קופות החולים) ורופא השיניים נדרש להיות גיבור-על למרות שאין לו את המשאבים והידע לצורך כך.
כך נוצרת טראומה – והסיפור הזה שיסופר לחברים בגן או בבית הספר יתפשט כאש בשדה קוצים וכך ילדים שלא חוו טיפולי שיניים מעולם, יפחדו עוד לפני שחוו משהו ומכאן עבודתו של המומחה ברפואת שיניים לילדים הופכת להיות קשה שבעתיים.
מומחה לרפואת שיניים לילדים
מומחה/ית ברפואת שיניים לילדים הם רופאי שיניים שמעבר ל- 6 שנים של לימודי רפואת שיניים.
למדו עוד כ- 4 שנים וסיימו התמחות ברפואת שיניים לילדים ולמדו דרכים שונות ומגוונות בכדי לתת לילד את חווית טיפול השיניים הכי טובה שאפשר.
וכך למנוע טראומות שלעיתים מובילות בלית ברירה לטיפולי שיניים בהרדמה מלאה ולדעתי האישית, רצוי לעשות כל שניתן בכדי להמנע מטיפולי שיניים בהרדמה מלאה.
כשמגיעים למרפאת שיניים פרטית בה נמצא/ת מומחה/ית לרפואת שיניים לילדים, לעיתים הכל מתחיל בחדר הטיפולים עם החיוך של המומחית (ואפילו עם החולצה המצויירת שלה).
ואז בתשומת לב מירבית ובהדגמות ושירים אפשר לעשות בדיקה כולל צילומים ולראות שהשד ממש לא נורא כל כך (ההורים מופתעים אבל אל תשכחו שהילד נתקל בזה בפעם הראשונה ורק את זה הוא יכיר מעתה ולכן ייצרב לו זיכרון טוב ולא טראומה).
מכאן לרוב הדרך סלולה לטיפולי שיניים נעימים (לרוב תחת גז צחוק שעוזר להקל על ההרגשה של הילד) וליחס חיובי כלפי טיפולי שיניים גם בחיים הבוגרים.
לסיכום, כמו הרבה דברים בחיים, עדיף מראש לפנות לדרך הנכונה מאשר אח"כ לחפש איך לתקן בעיה שנוצרה כי בחרנו בדרך לא נכונה.
מעוניינים לקבוע תור לבדיקת ילדיכם אצל המומחית שלנו לרפואת שיניים לילדים?
צרו קשר כאן