המאמר שלפניכם עוסק בנושא טיפולי שורש ונותן דגש על טיפול שורש לילדים, כפי שנכתב על ידי ד"ר תאיר פרוקוצ'ימר, רופאת שיניים לילדים. בשלבי הפגיעה הראשוניים בשן ניתן לבצע איטום חריצים או שחזור אל השן (סתימה). מומלץ לטפל בשן כבר בשלבים הראשונים של העששת, בהן היא חודרת לרקמות השן החיצוניות וזאת על מנת למנוע את התפוררותה ושבירתה של השן וכדי למנוע דלקת ברקמת המוך.
שיניים הנגועות בעששת שאינה מטופלת עלולות להזדקק לביצוע טיפול שורש, כשהעששת מגיעה לרקמת המוך הפנימית. טיפול השורש מסייע לשמר את השן בפה. שן ראשונית עם הרס נרחב המגיע למוך עלולה לגרום להתפתחות מורסה (אבצס), שעלולה לגרום לכאב ונזק לשן הקבועה (שינוי צבע ואף שינוי בצורה), זאת בשל קרבה לשורשי השיניים הראשוניות.
בנוסף, שיניים ראשוניות עם הרס נרחב, או שיניים שאובדות מוקדם (לדוגמא בעקבות עקירתן) יכולות לזוז ממקומן ולגרום לשינויים בקשת השיניים. שינויים אלו לעיתים מצריכים טיפול אורתודונטי.
סוגי טיפולי שורש בשיניים הראשוניות
קיימים שני סוגים של טיפולי שורש בשיניים הראשוניות: הראשון – פולפוטומי, שבו מסירים את האזור הכותרתי המודלק של המוך, מבצעים חבישה מתאימה ואיטום של השן. השני, במקרים מורכבים יותר, בהם הפגיעה נרחבת יותר – פולפקטומי, בו מבוצע בנוסף גם ניקוי של תעלות השורשים, מילוי שלהן ואיטום של השן (טיפול זה דומה לטיפול שורש שמבוצע במבוגרים).
בדרך כלל לאחר טיפול שורש לילדים, מונח על השן כתר טרומי. הכתר מכסה את השן ואוטם אותה מפני חדירת חיידקים ומאפשר תפקוד למרות איבוד חומר שן. בשונה ממבוגרים, טיפול השורש והכתר בילדים לרוב מבוצעים באותה הפגישה.
טיפול שורש לילדים: איך אפשר להימנע?
טיפול שורש, לרבות טיפול שורש בילדים, היא פעולה מסובכת ויקרה ולכן תמיד יש לבדוק האם ניתן להציל את השן, אפילו אם הייתם אצל רופא שיניים והתבשרתם כי עליכם לעבור טיפול שורש. באילו מקרים ניתן להסתפק בשחזור (סתימה) במקום טיפול שורש? ומה התנאי הבסיסי לכך? היכנסו למאמר המלא.
מעוניינים לקבל חוות דעת מרופא שיניים או מרופאת שיניים לילדים?