מרכז עזריאלי חולון,
רחוב הרוקמים 26, בניין B, קומה 3

שאלות ותשובות

ההמלצה העקרונית היא להכתיר שן שעבר טיפול שורש כי היא חלשה יותר מהשיניים האחרות. אך יש מקרים בהם ניתן לשקול לא להכתיר שן (4 קירות שן נותרים שהם חזקים ועבים, אין שן מולה בלסת הנגדית). בכל מקרה יש לזכור ששן שעברה טיפול שורש עלולה לשנות את צבעה לכיוון של אפור-שחור וחשוב מכך: היא כאמור בסכנה להשבר.

בעבר הומלץ להמנע מצילומים בשליש הראשון להריון. אך מאז, נתונים חדשים הובילו לכך שאם שומרים על הכללים, אין מניעה מביצוע צילומי רנטגן במהלך הריון: מחקרים הראו שקרינה של בין 5-10 סנטיגריי (Centigray = cGy) במהלך הריון שלם לא גורמת לנזקים כלשהם לעובר.

הקרינה בסט צילום מקיף (סטטוס מקביליות) המורכב מ- 20 צילומים דנטלים רגילים (לא דיגיטליים) היא כ- 0.00001cGy, כל עוד משתמשים בסינר עופרת העומד בתנאים הסטנדרטיים.

לאחר טיפול שורש צריך להסיר את הסתימה הזמנית ולבנות את השן לקראת קבלת הכתר בהמשך.

מבנה מיידי: מבנה שניתן לקרוא לו "סתימה גדולה" כי הוא מאותו החומר אך בכמות גדולה יותר כי יש יותר חומר שן לבנות. לעיתים נעזרים בפין (מעין בורג) שמודבק לתעלת השורש ותומך בחלק הכותרתי של המבנה אך מחקרים מצביעים על עדיפות לא להשתמש בפין שכזה מחשש לסדק/שבר בשורש.

מבנה יצוק: מבנה שמערב עבודה של מעבדת השיניים. עשוי מסגסוגת מתכות ונכנס לתוך תעלת השורש לתמיכה גדולה יותר. עלול לסכן את השן לסדק/שבר של השורש.

קודם כל, לכל כלל יש יוצא מן הכלל! ובכל זאת, ארשום כאן את הסבירות הגבוהה ביותר:

בשיניים קדמיות (חותכות וניבים) יש בדרך כלל שורש אחד ותעלה אחת.
במלתעות ראשונות יש לרוב 2 תעלות ושני שורשים.
במלתעות שניות יש לרוב שורש אחד ותעלה אחת (אך ייתכן שורש אחד ושתי תעלות).
בטוחנות עליונות יש לרוב 3 שורשים ו- 3 תעלות אך לעיתים יש 4 תעלות.
בטוחנות תחתונות יש לרוב 2 שורשים ו- 3 תעלות אך לעיתים יש 4 תעלות.

בשביל לא להסתבך אני ממליץ לכם להתמקד במספר התעלות ולא במספר השורשים כי לרוב מתמחרים לפי מספר התעלות.

קראו עוד: טיפולי שיניים בגז צחוק

תלוי בסתימה (המילה הנכונה היא שחזור) ובגורמים נוספים: אורך החיים הממוצע של סתימה אפורה (שחזור אמלגם) הוא כ- 10-12 שנים ואורך החיים הממוצע של סתימה לבנה (שחזור מחומר מרוכב, קומפוזיט) הוא כ- 5-6 שנים אך בפועל, אם שומרים על היגיינה אורלית כמו שצריך, השחזורים מחזיקים מעמד שנים רבות וכל עוד מקפידים על ניקוי שיניים ע"י שיננית/רופא ומגיעים לביקורות הכוללות גם צילומי רנטגן, ניתן לנטר את המצב ולהאריך את חיי השחזורים להרבה מעבר לממוצעים הללו.

עם בקיעת השן הראשונה. בתחילה לא חייבים (ואף רצוי שלא) להשתמש במשחת שיניים אלא מספיק לצחצח עם מברשת רכה או אפילו עם האצבע או מקל לאזניים (השם התקני הוא צמרון לאזניים). עד גיל שנתיים ההמלצה היא לצחצח בערב לפני השינה ומגיל שנתיים מומלץ לצחצח בבוקר ובערב.

מומלץ להגיע לרופא השיניים בפעם הראשונה עד גיל 3 (אלא אם כמובן רואים כתמים חומים על השיניים ותלונות על כאב ואז יש להגיע בקרוב).

ההמלצה לגבי הממוצע באוכלוסיה עומדת על ניקוי שיניים פעם בחצי שנה, אך יש מטופלים שמומלץ להם לעשות ניקוי שיניים לעיתים קרובות יותר (כל מקרה לגופו).

לא מצאת תשובה לשאלתך? אל דאגה – תמיד אשמח להשיב על כל שאלה שתתעורר. ניתן לשאול שאלות בפורום המרפאה או באמצעות עמוד יצירת הקשר.

בברכה,

ד"ר איתי לייסר